Home > PODUZEĆE > Povijest
Murexin AG
Povijest

I.T.V. d.o.o. je tvrtka s najdužim iskustvom u industrijskoj proizvodnji vapna u Hrvatskoj. Godine 1993. I.T.V. d.o.o u potpunosti je privatizirana, te je danas u vlasništvu Schmid Industrie Holding iz Wopfinga.

1963 - počeci proizvodnje vapna
I.T.V. d.o.o je tvrtka s najdužim iskustvom u industrijskoj proizvodnji vapna u Hrvatskoj. Na osnovu studije o ekonomskoj opravdanosti, te geoloških istraživanja tla, projektirana je, izgrađena i puštena u pogon 1963. godine, te od tada djeluje unutar grupe SOUR-a Istarske tvornice cementa i hidratiziranog vapna zajedno sa TC Koromačno i TC Pula.

Proizvodnja vapna
Lokacija kamenoloma je na karbonatnoj stijeni visoke čistoće, odnosno postotka CaCO3 koji omogućuje dobivanje vrlo kvalitetnog vapna. Istarsko vapno omiljeno je kod zahtjevnijih kupaca, tj. industrijskih potrošača koji poznaju parametre kvalitete i u pravilu koriste samo visokovrijedna vapna. Na osnovu toga ovaj SUPER HIDRAT, vapno izuzetne bjeline, finoće i kemijske reaktivnosti koristi se u procesu pripreme vode kod renomiranih proizvođača piva, kao što su KARLOVAČKA PIVOVARA, ZAGREBAČKA PIVOVARA i PLIVA. Od brojnih kupaca koji vapno koriste u industriji, osobito nam je zadovoljstvo spomenuti TE PLOMIN koja naše vapno koristi za neutralizaciju otpadnih voda.

1993 – ITV-a u vlasništvu Schmid Industrie Holding-a
Od 1990. godine I.T.V. d.o.o posluje samostalno, a 1991. godine privatizacijom je pretvorena u dioničko društvo. Godine 1993. I.T.V. d.o.o u potpunosti je privatizirana, te je danas u vlasništvu Schmid Industrie Holdinga iz Wopfinga, austrijskog koncerna za proizvodnju građevinskog materijala poznatih marki Murexin i Austrotherm. Dolaskom stranog kapitala, I.T.V. d.o.o je uz proizvodnju građevinskog i industrijskog vapna, te kamenih agregata, započela i sa plasmanom građevinskog materijala proizvedenog u sestrinskim firmama Murexin i Austrotherm. S novim je vlasnikom i hidratizirano vapno dobilo novo ime. Naziv SPEZI vapno, marketinško i prepoznatljivo ime u Austriji, nosi vapno proizvedeno u svim tvrtkama iz Schmid Industrie Holdinga, pa je i I.T.V. d.o.o prihvatila taj naziv i novi dizajn vreće koji je s njim povezan.

1998 - ekološki filter za zaštitu okoliša u ITV-a
Krajem 1998. godine izvršena je montaža i pušten u pogon filter za otprašivanje peći čime je saniran 35 godišnji problem zagađivanja okoliša. Tim potezom I.T.V. d.o.o uvrstila se u europski orijentirane gospodarske subjekte s minimalnom emisijom štetnih plinova u skladu s najrigoroznijim europskim normama.

Prodajni program
U toku 2002. godine I.T.V. d.o.o započela je sa proizvodnjom Spezi Gašenog vapna, prirodnog premaza visokog stupnja bjeline, koji nastaje pečenjem najčišćih frakcija vapnenca i gašenjem vapna posebnim postupkom, bez kemijskih dodataka. Nakon pozitivne reakcije kupaca i uspješnog plasmana na hrvatskom tržištu 2003. godine I.T.V. d.o.o predstavila je i novi proizvod - malta finu, prvi takav proizvod proizveden u Hrvatskoj. Spezi Malta fina je završna fina, mokra žbuka proizvedena na bazi gašenog vapna, odmah spremna za upotrebu. Zbog svojih prirodnih sastojaka oba se proizvoda odlikuju visokom paropropusnošću i djeluju fungicidno, te su potpuno ekološki prihvatljivi.

U 10 godina prisustva u Hrvatskoj Murexin i Austrotherm proizvodi postali su prepoznatljivi pri izvođenju završnih radova u građevinarstvu. Brand Murexin tržišni je lider u prodaji ljepila za keramiku, fuga, silikona, završnih profila i ostalih proizvoda vezanih za polaganje keramike, dok su program za polaganje parketa i Austrotherm termo i zvučne izolacije među prva tri brenda na tržištu. Neovisno o tome da li se polaže tekstil, PVC, linoleum ili obloge od pluta, tapete, guma ili parket – iz kuće Murexin stiže odgovarajući proizvod.

Od Austrotherm programa osim termoizolacijskih ploča od ekstrudiranog i ekspandiranog materijala I.T.V. d.o.o uspješno plasira na tržište i razne druge proizvode na bazi tih materijala, kao što su fasadni dekorativni profili, PE-pjenaste folije i sl. Specijalno razvijeni Murexinovi proizvodi iz programa građevinske kemije vrlo su kvalitetni i lako primjenjivi. Murexinovi proizvodi prisutni su u cestogradnji, mostogradnji, stanogradnji, gradnji industrijskih objekata, kao i u saniranju postojećih objekata – a svi garantiraju optimalne rezultate stoga što se mogu savršeno prilagoditi individualnim zahtjevima.

I.T.V. d.o.o uz široki asortiman vrlo kvalitetnih proizvoda nudi i kompletan servis i tehničku podršku stručnog tima radnika, a sve kako bi zadovoljila zahtjeve i potrebe kupaca, te kako bi zajedno ostvarili najoptimalnije rezultate u radu sa Murexin proizvodima.

I.T.V. d.o.o isporučuje SPEZI vapnene proizvode, te MUREXIN i AUSTROTHERM proizvode na više od 450 prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji i plasmanu vapna te široke palete građevinskog materijala na vrlo dinamičnom Hrvatskom tržištu, pozicionirali su Istarsku tvornicu vapna kao značajan i stabilan gospodarski subjekt u svojoj domeni.

Povijest Murexina
Osnovan 1931. godine, Murexin je vrlo brzo svoje ime doveo do velike važnosti. Ponajprije u području građevinske zaštite, a kasnije i građevinske kemije Murexinovi su proizvodi priznati u kratkom roku. Od 1987. godine Murexin pripada Schmid Industrie Holdingu. Godine 1995. Murexin se spojio s tvrtkom Furtenbach. 1999. godine odvojio se osnivanjem tvrtke Furtenbach d.o.o. unutar Schmid koncerna. Istovremeno Murexin preuzima tvrtku boja i lakova Durlin-Wegin – logičan korak za jasan cilj tvrtke: ponuditi sveobuhvatna rješenja iz prve ruke za što veće zadovoljstvo kupaca. Ono što je 1986. godine započelo s ljepilom za pločice i masom za fugiranje, u međuvremenu se razvilo u vrlo opsežan program za polaganje keramike, od pripreme podloge do sredstava za čišćenje pločica, a sve to u perfektno usklađenoj liniji proizvoda koji se s odličnim rezultatima koriste širom svijeta.

Murexin nudi i široki asortiman proizvoda iz programa građevinske tehnike, kvalitetnih i jednostavnih za primjenu, kao i liniju proizvoda za polaganje parketa, niveliranja u unutrašnjoj gradnji, te razne druge sisteme.

Pored pouzdane kvalitete Murexin nudi i kompletan servis i kompletno savjetovanje, te jamči za inovativna rješenja koja mogu zadovoljiti najveće zahtjeve.

Preuzimanjem Durlina, tradicionalnog austrijskog proizvođača boja i lakova, Murexin je i na tom području dostigao vrhunsku kvalitetu. Od fasadnih žbuka do fasadnih boja, od disperzija za unutrašnje prostorije do lakova u širokom spektru boja – s Durlinom iz kuće Murexin svijet postaje šareniji. Durlin optimalno štiti i uljepšava drvo, metal, beton ili zid, a specijalni Aqua-proizvodi na vodenoj bazi dobro se nose i s trendom ekološki neškodljivih rješenja. Konzekventna istraživanja i rad na razvoju proizvoda omogućavaju perfektne rezultate pri obradi i rješenja koja već sada gledaju u budućnost.

Široka paleta proizvoda i angažirano osoblje iz kuće Murexin već su odavno pobudili pažnju i izvan granica Austrije. Rastuća potražnja dovela je do logičnog koraka u razvoju. Murexin nastoji svoje usluge i proizvode nuditi širom Europe. Murexinove tvrtke kćeri i njihova predstavništva sa razgranatom distribucijskom mrežom nalaze se u brojnim zemljama. Kvaliteta, know-how i servisna služba već su internacionalno poznati.

Povijest Austrotherma
Austrotherm, znameniti i u nekim područjima jedini Austrijski proizvođač visoko kvalitetnog izolacijskog materijala, fasadnih profila, PE-proizvoda i ploča za unutarnje radove, prati stalnu kvalitetu i inovativnu politiku još od davne 1953. godine, kada je industrijalist Oswald Novotny započeo proizvodnju ekspandiranog polistirena. Nakon što je uspješno plasirao na tržište izvrsni termalni izolator, 1964. godine Novotny je započeo sa proizvodnjom linije EPS ploča u Purbachu u Austriji. Zbog svojih izvrsnih karakteristika, EPS ploče ubrzo su prihvaćene kao izolacijski materijal visoke klase u domaćoj građevinskoj industriji.

Friedrich Schmid, izvršni direktor Wopfinger Stein. i Kalkwerke Company kupuje tvrtku Novotny 1980. godine, a samo dvije godine nakon preuzimanja vlasništva, tvrtka ulaže 4 miliona EUR-a u proizvodnju ploča, kako bi postigla visoke ciljeve i opskrbila mjesto Pinkafeld sa modernom proizvodnom linijom baziranoj na vakuum tehnologiji.

Proizvodnja ploča od ekstrudiranog polistirena, skraćenog naziva XPS, započela je u Purbachu u proljeće 1991. godine. Nakon širokih istraživanja i modifikacije proizvodne linije dostignut je cilj: “roza” XPS ploče, tada jedine takve ploče u Austriji.

Da bi se osigurao jedinstveni nastup termoizolacija na tržištu Europe, 1994. godine počinje se kao naziv tvrtke koristiti Austrotherm d.o.o. Tvrtka Austrotherm d.o.o. bila je jedna od prvih Austrijskih proizvođača izolacijskih materijala koja je 1998. godine dobila poželjni ISO 9001 – certifikat od OEQS. Stroge kontrole kvalitete prema tom certifikatu već godinama postoje u Austrothermu, te se kupci mogu osloniti na dokaz o kompletnim u budućnost orijentiranim standardima Austrotherm proizvoda. Zahvaljujući vrhunskom radu stručnjaka 1999. godine tvrtka Austrotherm uspjela je u plasiranju nove generacije izolacijskih ploča na tržište – “Austrotherm TOP”, koje odgovaraju najvišim ekološkim zahtjevima koristeći zrak kao sadržaj ćelija. Osim XPS i EPS izolacijskih ploča, u Austrothermu se proizvodi i čitav niz drugih proizvoda na bazi polistirena, kao što su ukrasni fasadni profili, PE-pjenaste folije, proizvodi iz wellness programa i sl. Ekološki proizvodi, orijentiranost prema kupcima i stalni razvoj Austrotherma čine dugoročan koncept za uspjeh sa internacionalnim perspektivama, što proizlazi iz velike angažiranosti cjelokupnog stručnog tima osoblja. 2003. godine vlasnik Austrotherma KR Friedrich Schmid primio je povodom 50-godišnjeg jubileja tvrtke Austrotherm odlikovanje regije Burgenland.